Klamydia ökar efter semestern

Klamydiafallen bland ungdomar i Uppsala län ökar och aldrig har så många fall rapporterats under sommaren som i år. Det är högtryck på ungdomsmottagningen Ungdomshälsan i Uppsala där Tanja Thurén är barnmorska.

- Det är ett ökat tryck när folk kommer hem från sina semestrar, säger Tanja Thurén.

Under sommaren är det alltid många ungdomar som söker sig till Ungdomsmottagningen, men aldrig tidigare har så många ungdomar smittats med klamydia som denna sommar. I juni rapporterades det 106 fall i Uppsala Län, jämfört med 74 samma period förra året. Många av dom som drabbats har blivit smittade under semestern, och om man slår ut antalet fall på antalet invånare är Uppsala det län där näst flest blivit smittade utomlands, bara fler fall rapporterar Skåne. Tanja Thurén igen:

- Nu när det är sommar ser vi att olyckor lättare verkar hända när man åker utomlands, man gör saker som man kanske inte planerat att göra, så kommer man hem får lite ågren, kommer hit för att testa sig, vilket är bra, säger Tanja Thurén.

Ja, så fort man misstänker nåt gäller det alltså att testa sig säger Tanja Thurén.

Och det enda sättet att skydda sig, det är att använda kondom, Tanja Thuren tror att ett skäl att användningen av kondom minskar bland ungdomar är att respekten för HIV minskat med åren.

Tanja Thurén tror på mer och bättre information, både i skolan och från ungdomsmottagningen och på stan går åsikterna isär om hur väl infon till ungdomarna egentligen funkar.

- Man tror att det händer andra och inte en själv, säger Tobias Thelin som Upplandsnytt träffar på stan.

kontakta reportern

oskar.kollberg@sr.se