Sjösimmande barn bättre än andra

Barn blir säkrare och bättre på att hantera situationer i vattnet om dom får lära sig simma i sjöar och hav istället för i bassänger.
- Kommunerna borde ta ett större ansvar och se till att det finns natursimskolor, säger Torsten Nitér, som är generalsekreterare i Svenska Livräddningssällskapet. Tillgången varierar på sommarsimskolor i länet och det är bara i Uppsala och Enköpings kommuner som det finns simskolor som hålls i naturliga vattendrag istället för i bassänger. Att lära sig simma är något som varje barn ska lära sig enligt skolplanen och några formella krav på kommunerna att hålla sommarsimskolor finns inte. Men trots detta tycker Torsten Nitér att kommunerna borde ta ett större ansvar och se till att det finns fler natursimskolor. I Östhammars kommun har man istället för natursimskolor satsat på simskola i bassäng. - Det är klart att det är viktigt med naturliga bad, men det handlar om en viss prioritet. Men om det finns andra som är intresserade av att köra med utesimskola här, så är de välkomna att höra av sig, säger Dag Söderberg, som är fritidschef i Östhammars kommun.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".