Försäkringskassan trappar upp jakten på fuskare i höst

Under de senaste åren har Försäkringskassan i Uppsala Län blivit allt bättre på att upptäcka fusk, och i höst ska systemet bli ännu effektivare då man ska börja arbeta utefter den så kallade Västmanlandsmodellen.

- Det som skiljer är att vi får tillgång till speciella handläggare hos både polisen och åklagare, säger Eva Maria Magnusson, Länsdirektör på Försäkringskassan i Uppsala.

Från och med i höst ska det alltså bli ett slut på att många av Försäkringskassans anmälningar som kommer in till polisen bara hamnar i den stora högen av ärenden eller bortprioriteras, för nu ska man utbilda speciella handläggare hos polis och åklagare som enbart ska arbeta med fuskanmälningarna.

På detta sätt tror man att systemet kommer att effektiviseras och fusket minska, något som man sett i Västmanland där man redan arbetar på detta sätt.

Och på Försäkringskassan ska man vässa organisationen med en ny grupp på nio personer som ska jobba med dessa ärenden, Eva Maria Magnusson som egentligen inte vill se mer anmälningar utan mindre fusk hoppas att de nya arbetetsmetoderna ska ha en avskräckande effekt.

Kontakta reportern
oskar.kollberg@sr.se