Bidrag ska få igång tjejjour

Tjejjouren i Uppsala har fått ett bidrag på 10 000 kronor från kommunen. Det här är välkomna pengar för föreningen som tidigare har fått betala alla kostnader själva.

Nu hoppas de ansvariga på att verksamheten ska kunna sätta i gång på allvar. Maria Lööf, en av initiativtagarna till tjejjouren, är nöjd över bidraget.

- Vi kan satsa på marknadsföring och nå ut till tjejerna. Vi tror att det blir mycket att göra i höst.

Sedan i maj i år har jourens arbete främst ägnats åt att hålla i gång jourtelefonen två timmar varje söndagkväll. Dit har tjejer i åldrarna 13-18 år kunnat ringa för att få råd om vart dom ska söka hjälp. Stödet ges främst åt tjejer som varit utsatta för våld eller blivit våldtagna, men även den som känner en ung tjej i en sån situation kan vända sig till jouren. Men i höst kommer alltså verksamheten utökas med stödgrupper för tjejer med problem å föreläsningar på skolor om jourens verksamhet. Å enligt Maria Löf är det hög tid att jouren utökas.

- Vi vill bli större och kunna hjälpa alla som hör av sig. Kvinnojouren hinner inte med att hjälpa alla och tjejjourerna i övriga Sverige har mycket att göra.