Patienthotell skapar spricka i majoriteten?

Det så kallade Ronald McDonaldhuset, ett slags patienthotell, kan komma orsaka en spicka inom den styrande majoriteten i landstinget. Dessa patienthotell drivs nämligen av en stiftelse som startats av hamburgerkedjan McDonalds, och nu öppnar socialdemokraterna för ett ja i frågan.

Miljöpartiet och vänsterpartiet är definitivt emot en sådan etablering vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Men nu öppnar socialdemokraternas landstingsråd Börje Wennberg för ett Ronald McDonaldhus.

- Vi är principiellt inte emot alternativa driftsformer i stora sammanhang. Det viktiga är att det finns en demokratisk styrning över verksamheten, säger Börje Wennberg.

I fredags lämnade kristdemokraterna in en interpellation som frågar majoriteten i landstinget varför det inte finns ett Ronald Mcdonaldhus vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Ronald Mcdonaldhusen är ett slags familjevänliga patienthotell som finns vid andra universitetssjukhus och Akademiska i Uppsala har inget sånt familjevänligt patienthotell.

Anledningen till att det inte finns beror dels på att landstinget i flera år brottats med en koststam byggplan, och i den finns ett patienthotell planerat men det är inte specifikt för familjer och kommer troligen inte stå klart förän 2010. Sedan finns det också ideologiska motiv. Johan Edstav, miljöpartistiskt landstingsråd.

- Man ska vara försiktig så att man i den offentligt drivna verksamheten inte blir beroende av sponsorsmedel, säger Johan Edstav.

Men Börje Wennberg ser inga som helst ideologiska hinder för ett bygge av ett Ronald Mcdonaldhus, men medger att han aldrig diskuterat frågan med de andra partierna i majoriteten.

- Nej, vi har inte diskuterat frågan. Men är det så att en stiftelse är beredd att skjuta till pengar för någonting som vi anser det finns ett behov av, då tar jag gärna emot pengarna, säger Börje Wennberg.

Kontakta reportern
robert.peszkowski@sr.se