Minsta mynten sinar ute i handeln

I Mälardalen, Göteborgsområdet och i stora delar av södra Sverige så är det just nu stor brist på 50-öringar i butikerna. Därför har organisationen Svensk Handel på sin hemsida gått ut med budskapet att affärerna själva måste hushålla med 50-öringen. Det råder nämligen brist även på Riksbanken.

- Det är nog framförallt så att vi själva som medborgare lägger femtioöringarna i en byrålåda där hemma och inte använder dem för att betala med, säger Jörgen Alexandersson, platschef på Riksbanken i Mölndal i Göteborg.

På grund av det låga antalet femtioöringar i omlopp kommer riksbanken i augusti att sätta igång och prägla femtioöringar i hög hastighet: 1 miljon i veckan. Enligt Jörgen Alexandersson kommer detta leda till att Riksbankens kostnader blir högre än väntat. Därför blir överskottet till statskassan inte lika stort. Dessutom återstår huvudproblemet som är att få ruljans på 50-öringen i samhället.

- Det absolut bästa är om butikerna ber kunderna att betala med den växel de har. Då skulle bristen på femtioöringar försvinna omedelbart, säger Jörgen Alexandersson.