Getingar på hugget

Det har varit lugnt på getingfronten i Uppland ett tag - men nu har akuten på Akademiska sjukhuset i Uppsala börjat få in allt fler getingstuckna. Även hos Anticimex har man sett en ökning av antalet getingar.

Joakim Olsson, är ställföreträdande platschef på Anticimex i Uppsala.

- Hitills har det varit lugnt. Men den senaste veckan har det börjat ringa in allt fler samtal. Det är oftast folk som har ett getingbo som man vill att vi ska ta bort, helst på en gång.

Getingar, en av de mest klassiska sommarplågorna. Hittills har Uppland varit förskonat från de flygande insekterna i några större mängder, trots att det varit så varmt men det verkar vara en ändring på gång. De sista två veckorna har akuten på Akademiska sjukhuset i Uppsala fått in allt fler personer med getingstick, mellan en och fem om dagen söker för allergiska reaktioner och infektioner.

Det är flera faktorer som spelar in för att det ska bli en sommar med mycket getingar; hur våren varit, tillgången på föda och hur varm sommaren är. I södra Sverige är det just nu enormt mycket getingar och Anticimex i Skåne har fullt upp berättar Joakim Olsson på uppsalakontoret.

- Telefonväxlarna håller inte, det ringer in en massa samtal om getingar där. Det är just nu massor av getingar där nere.

- Finns det risk för att ta sig upp hit?

- Det finns risk, vi befinner oss i startgroparna för om dom skulle ta sig hit. Men det kan ju lika gärna vända.

Kroppen reagerar olika på getingstick. Man kan reagera lokalt eller på hela kroppen. I värsta fall kan man få svårt att andas eller svimma och bli medvetslös. Och då måste man uppsöka medicinsk vård med en gång. Latvinia Machado Boman är allergolog på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

- Om man inte har någon behandling med sig, då måste man söka så snart som möjligt. Dom allvarligaste reaktionerna inträffar mellan 15 och 30 minuter efter stinget. Men det kan gå väldigt fort. Helt plötsligt får man svårt att andas och då måste man söka hjälp väldigt akut.

reporter
klara.johansson@sr.se