Fortsatt stopp i Forsmark

Reaktor 1 på Forsmark har nu varit avstängd i över ett dygn efter snabbstoppet i går. Och ingen vet när den kan startas igen. För det är fortfarande fel på den anläggning som levererar reaktorns el ut till elnätet. Dessutom saknas viktig information om vad som egentligen hände i reaktorn under stoppet.

Under tiden är en tredjedel av Forsmarks elproduktion utslagen. Lars Berglund är produktionschef på Forsmark 1.

- Det kostar ju ett antal miljoner för oss att stå still. Sen beror det på hur länge vi står still, men det är ansenliga summor.

Varje dygn producerar Forsmarks första reaktor el som motsvarar hela Stockholms dygnsbehov. Det är alltså riktigt stora förluster som anläggningen gör när den nu står stilla. Och stilla kommer den att stå, för än så länge är det inte möjligt att leverera el ut från reaktorn till elnätet.

För i den anläggning som förmedlar elen gick igår en kopplingsanordning sönder. Det här ledde till att elen från Forsmark 1 inte kunde levereras vidare, och att delar av elen in till Forsmark 1 snöptes. Det kommer att dröja innan det kopplingsanordningen kan lagas, Det här berättar Fredrik Nilsson, ställföreträdande chef på Svenska Kraftnät som ansvarar för anläggningen.

- Det som pågår nu är att vi reparerar den trasiga frånskiljaren, den apparat som gick sönder. När det är klart, vi letar reservdelar, när vi är klara kan Forsmark ett starta.

När de här reparationerna är klara vet ingen i dag. Och det är heller inte bara det som avgör när reaktor 1 kan slås på igen. För under stoppet i går slocknade stora delar av reaktorns datorer, Och Lars Berglund på Forsmark säger att det här gör det svårt att överblicka vad som hände i reaktorn under stoppet.

- Vi kan nog få fra tillräckligt med information, men inte all information. Den information som är borta är borta.

- Finns det någon risk att det finns nån skada som ni inte kan upptäcka.

- Vi kommer att prova av en del system som blev berörda av stoppet, och då ser vi om det är något som inte fungerar.

Det är i dag alltså ingen risk att reaktorn sätts i gång med felaktigheter. Därför finns det ingen anledning för omgivningen att oroa sig. Däremot finns ingen garanti för att felet inte inträffar igen, Det säger både Forsmark och Svenska kraftnät. Men flera av energianläggningarna runtom Forsmark håller nu på att inspekteras Förhoppningsvis kan det minska risken att liknande saker händer.

reporter
tone.nordling@sr.se