117 000 antagningsbesked på väg

Idag börjar de efterlängtade antagningsbeskeden till höstens kurser och program vid universitet och högskolor att delas ut och senast på onsdag ska alla fått besked.
I dagarna trillar 117000 antagningsbesked ner i brevlådorna runt om i landet. Efter det första urvalet har 73000 sökande fått en plats och 43000 av dom kom in på sitt förstaval. På Uppsala universitet är det som vanligt svårast att komma in på läkarprogrammet vilket kräver högsta betyg eller full poäng på högskoleprovet. Lika svårt är det att bli antagen till Veterinärprogrammet på SLU. Andra program som kräver höga betyg är polmag- programmet och psykologprogrammet och när det gäller fristående kurser vid Uppsala universitet är det svårast att komma in på grundkursen i psykologi, följt av grundkursen i statskunskap. Men det finns också kurser och program som det är desto lättare att bli antagen till. Alla 15 som vill läsa till lärare i franska kom in, liksom alla som vill läsa till maskiningenjör. Men än är loppet inte kört för dom som inte kommit in efter det första urvalet. Nu ska dom antagna lämna besked om dom vill ha sin utbildningsplats och därefter kommer ett nytt antagningsbesked att skickas ut och då brukar ytterligare sökanden erbjudas en plats.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".