Efterlängtad curlinghall på gång i Uppsala

Snart kan en ny sporthall bli verklighet i Uppsala. För nu har nämligen en bygglovsansökan för en Curlinghall lämnats in. Projektledare för det framtida bygget, som IK Fyris nya Curlingsektion står bakom, är Björn Lundman.

- Den är 60 meter lång, 20 meter bred och sex meter hög, säger Björn Lundman.

Någon Olympastadion eller ett Scandinavium är det väl kanske inte direkt. Men en hyfsat stor hall blir det ändå. Och en hall inte med fotboll eller ishockey i fokus, utan en mycket mer stillsam sport: curling.

Curlingsporten växer så det knakar efter framgångarna i OS och VM, men det är den första i Uppsala och bara den 36:e i hela Sverige. Och enligt Björn Lundman så kommer man inte att få problem med vare sig finansering eller intäkter.

- Curlinghallen kan man finansiera utan att vara beroende av allmäna medel. Det har blivit så pass stort att uthyrning till företag osv kan finasiera hallen, säger Björn Lundman.

- Men de 11 miljoner som det kostar att uppföra hallen då?

- De ska vi låna ihop, det mesta.

Uppsalas runt 50 aktiva curling spelare har fram till nu fått hålla sig till godo med en improviserad bana på Gränby ishall. Björn Lundman är en av dom och han kan knappt bärga sig.

- Det ska bli jättekul. Det ser vi verkligen fram emot.

Men han får nog hålla curlinghanden i schack ett litet tag till. För storbyggen av det här slaget kan komma att ta ett tag innan de får bygglov. Fredrik Nilsson är bygglovsarkitekt vid stadsbyggnadskontoret i Uppsala.

- Gissningsvis tre månader kan det ta. Men det kan också dröja längre om det dyker upp hinder av olika slag, säger Fredrik Nilsson.

Kontakta reportern
robert.peszkowski@sr.se