Allvarligaste incidenten någonsin i Forsmarks kärnkraftverk

Incidenten vid Forsmarks kärnkraftverk i tisdags då reaktorn Forsmark 1 fick snabbstoppas efter ett fel i ett ställverk har nu visat sig vara den allvarligaste händelsen i kärnkraftsverkets historia.

Utredningen har visat att två av fyra reservgeneratorer som ska försörja anläggningens säkerhetssystem vid strömavbrott inte fungerade.

- Det är en mycket allvarlig händelse. Och vi håller på att utreda detta nu, säger Lars Rask är inspektör vid Statens kärnkraftsinspektion, SKI.

Stoppet i reaktor 1 orsakades av en kortslutning i ett ställverk utanför reaktorn. Säkerhetssystemet reagerade på elfelet och snabbstoppade reaktorn. I samband med stoppet inträffade andra störningar i systemet som nu personal från SKI utreder på plats i Forsmark. Reaktorn kommer inte att tas i drift igen innan SKI är klar med utredningen och gett sitt tillstånd.

Händelsen klassas preliminärt av SKI som en 2:a på den så kallade INES-skalan som går mellan 0 och 7 där 7 är allvarligast. INES-2:an gör att händelsen är den allvarligaste någonsin i kärnkraftverkets historia.

Och Ingvar Berglund chef för säkerhet och miljö vid Forsmarks kärnkraftverk ser allvarligt på händelsen och han tror att det kommer att dröja innan reaktor 1 kan startas igen.

- Det blir nog ingen återstart före onsdag och det kan ta längre tid. Det beror helt på vilka svar vi får vid våra analyser, säger Ingvar Berglund.

Kontakta reportern
sabina.kuutti@sr.se