Blodbrist stoppar operationer

Idag ställdes alla planerade operationer in på Akademiska sjukhuset i Uppsala och på Enköpings lasarett. Det är första gången i historien som det sker, och anledningen är blodbrist.

Trots att antalet blodgivare ökar, så är förbrukningen av blod större än  tillgången. Folke Knutsson är överläkare på blodcentralen på Akademiska i Uppsala.
- Det som hände under våren var att sjukhuset fortsatte att långsamt öka blodförbrukningen samtidigt som blodgivandet minskade, säger han.

Under sommarmånaderna brukar sjukhusens blodlager bli mindre, men eftersom även antalet operationer går ner så fungerar det. Men nu är alltså lagret i länet nästan helt slut, och för att klara exempelvis akuta olycksfall och nyfödda barn som behöver blod, stoppas alla planerade operationer på Akademiska i Uppsala och på Enköpings lasarett.

Främst blir det ortopediska operationer som drabbas, som knä- och höftoperationer. Det är ett tiotal operationer per dag i Uppsala som berörs och kanske en eller två  i veckan i Enköping. Enligt Folke Knutsson vet man inte när verksamheten kan komma igång igen.

Kontakta reportern
klara.johansson@sr.se