Sigtuna kommun tar hand om Libanonflyktingar

Som vi tidigare berättat har socialjouren i Uppsala fått skaffa lägenheter åt en handfull familjer som flyttat tillbaka till Sverige, men Sigtuna kommun har desto mer att göra eftersom de är ansvariga för alla bostadslösa som kommer till Arlanda.

De flesta har kunnat placeras i de kommuner där de bodde tidigare, men flera ser ut att bli kvar i Sigtuna som nu måste lösa problemet med att hitta ett boende.
Målsättningen är att de evakuerade svenskarna ska återvända till den kommun de bodde i innan de återflyttade till Libanon, och få hjälp med boendet av socialtjänsten där.

Hittills har de flesta kommuner varit generösa i sitt mottagande, men fortfarande bor ett 40-tal personer kvar på hotell i Arlanda och på tillfälliga boenden i Sigtuna, en kommun som ser ut att få en del nya invånare i samband med evakueringen från Libanon.

Paula Wallenius, på socialförvaltningen i Sigtuna, har svårt att förstå de kommuner som inte ställer upp för sina forna invånare.
- Kommunerna är fördomsfulla och tror att det här kommer att ge problem för dem. Jag tror precis tvärtom. De allra flesta familjer jag har mött här är väldigt kompetenta duktiga människor som förlorat allt i ett krig. De kommer att vilja bygga upp ett bra liv efteråt och kommer att vara en tillgång för de kommuner där de hamnar, säger hon.