"Synd med överklagan"

Som vi berättade i Upplandsnytt i morse har bygget av ett servicecenter i Linnéträdgården återigen överklagats. Den här gången är det ett länsstyrelsebeslut som överklagats, vilket innebär att fallet nu kommer att gå upp i Länsrätten.

Uppsala Universitets projektledare för bygget, Lars Burman, tycker att det är beklagligt.
- Jag tycker det är synd, det är ett viktigt projekt. Vi behöver byggnaden, säger han.

Hans Odöö som är den som står bakom överklagandet anser att det vore bättre att använda Orangeriet i trädgården som servicecenter.
- Det är klart att ha bra service, men utnyttja det som finns istället för att slänga bort flera miljoner, säger han.

Orangeriet har idag inget särskilt syfte utan hyrs ut till en kostnad av 5000:-/dag för konferanser och olika representationsevenemang. Universitetsanställda kan också i egenskap av privatpersoner hyra orangeriet.

En snabb koll med Linnéträdgården visar att man för i år har 58 bokningar på orangeriet. 35 stycken, lite drygt 60%, är av helt privat karaktär. Bröllop, disputationsmiddagar och 50-års fester.

Hade det då kanske inte varit bättre att lägga servicecentret i Orangeriet? Det tycker inte Lennart Ilke som är byggnadschef vid Uppsala Universitet.
- Orangeriet används ganska flitigt inom universitetet så att det finns inte så stor kapacitet över där.

Även universitetets trädgårdsdirektör Mats Block avvisar förslaget.
- Det där är ett förslag som vi har övervägt noga och valt att förkasta. Anledningen är bland annat att det är väldigt opraktiskt att ha en biljettkassa mitt inne i anläggningen, vi vill ju givetvis ha biljettkassan så nära entrén som möjligt, säger han.

Kontakta reportern
robert.peszkowski@sr.se