Nytt musikläger för tjejer - Rock Camp

Nu ska Uppsalas musikliv bli mer jämställt. Detta genom ett musikläger enbart för tjejer. I dagarna åker fyra personer från Uppsala kommun och Ungdomens Hus till Hultsfred för inspiration.

I Hultsfred har nämligen kommunen i flera år arbetat med liknande projekt. En som är med på resan är Jenny Lindberg, uppdragsstrateg på Uppsala Kommun.

- Tjejer är underrepresenterade i musikbranschen. Vi tycker att det är viktigt att man får utvecklas i sin egen takt, och slippa gubbarna, säger Jenny Lindberg.

Det var snart 40 år sen Aretha Franklin krävde respekt för sig och sina medsystrar, och sen dess har mycket hänt men just musikbranschen verkar på nåt märkligt sätt fortfarande vara reserverad för männen. Något det nu är dags att ändra på.

Just nu håller man nämligen på att planera som bäst för det första musiklägret enbart för tjejer i Uppsala. Det går under namnet Rock Camp och ska anordnas på Ungdomens Hus under höstlovet. Ida Bylund är Barnombudsman i Uppsala och involverad i projektet.

- Det brukar finnas mycket med idrott och sånt. Men inte mycket som har med musik att göra. Sen tycker jag att det är extra bra att det är för tjejer. Det behövs fler tjejer i musikbranschen, säger Ida Bylund.

I och med Rock Camp blir Uppsala den andra kommunen i hela landet där man satsar på ett sånt här projekt, och det på initiativ av unga tjejer som själva är aktiva på musikscenen i Uppsala.

För inspirationen har man vänt sig till Hultsfreds kommun, där man under flera år har haft musikkollon för tjejer, vilka startades av artisten Marit Bergman. Jenny Lindberg säger att det inte är någon slump att just Uppsala blir den andra kommunen i Sverige med en liknande verksamhet.

- Vi har ett gott rykte i landet om att satsa på unga tjejer och musik, säger Jenny Lindberg.

Kontakta reportern
oskar.kollberg@sr.se