Dålig prismärkning i skyltfönstren i Östhammar

Prismärkningningen på varor i Östhammars Kommun är usel. Den slutsatsen såg sig konsumentvägledaren May Strandberg i Uppsala och Östhammars kommun tvungen att dra efter att hon under sommaren granskat skyltfönstren i alla butiker i Östhammars kommun, ett åttiotal inalles.

Av de åttio granskade butikerna hade bara tjugo prismärkt alla varorna i sitt skyltfönster som de enligt lag måste ha.

-  Jag besökte ett åttiotal butiker, en fjärdedel hade prismärkt hälften av alla sina varor om man ska vara snäll. Men hälften hade riktigt dålig prismärkning.

Fönstershopping är något som alla har ägnat sig åt någon gång i livet. Vare sig det gäller den där illröda Ferrarin man aldrig kommer att ha råd med, eller det där solkiga nudelpaketet som med sina 9.90 på prislappen ter sig helt oåtkomligt dagen före löning.

En grundförutsättning för fönstershoppandet är förstås prismärkningen. Man vill ju veta vad det man tittar på kostar. Det här är också reglerat i lag, allt som finns utlagt i ett skyltfönster måste vara prismärkt. Men det här är något som man i många butiker slarvar med.

Redan för två år sedan gjorde konsumentvägledaren May Strandberg en kontroll i Östhammars kommun, resultatet var nedslående. Och inte hade det blivit bättre till den senaste kontrollen som genomfördes nu i sommar. Av 81 kontrollerade butiker och frisörsalonger var det bara 20 som hade prismärkt alla sina varor i skyltfönstret.  Och omkring hälften hade så dålig prismärkning att dom blev underkända.

- Jag tycker det är så onödigt att få en anmärkning för dålig prismärkning för den här lagen har funnits såpass länge och det skall liksom sitta i ryggmärgen.

reporter
robert.peszkowski@sr.se