Bergvärme ersätter olja

De höga olje- och elpriserna gör att många nu satsar på alternativ uppvärmning till sina bostäder. Sedan nyår går det att få stöd om man vill byta från oljeuppvärmning eller direkt-el till mer naturvänliga energikällor som fjärrvärme, berg-, sjö- eller jordvärmepump eller biobränsle. Framför allt byts det från oljeuppvärmning till bergvärme.

- Det är högtryck på den branschen nu. Vi har fullt upp, säger Mikael Skogström, som arbetar med att borra för bergvärme.

En som har valt att byta till bergvärme från direkt-el är Mikael Westin från Sunnersta i Uppsala.

- Det är flera olika anledningar. Vi står ju nu för att renovera uppvärmningssystemet i huset. Då har vi bland annat pga av skattereduktionen man får nu beslutat att borra bergvärme, säger Mikael Westin.

Den som väljer att byta till en bergvärmepump kan få en skattereduktion på kostnaden för material och arbetskostnad. Men kostnaden för själva borrningen får man betala själv. Och eftersom ett borrhål kan vara över 100 meter djupt så handlar det om ganska stora belopp - mellan 100 000 och 170 000 för ett färdigt bergvärmesystem.

Och trots att det är mer än vad de andra systemen kostar så är det det de flesta väljer. För på lång sikt så lönar det sig ändå.

- Olja vet vi ju hur dyr den är idag. Detta får man ju igen ganska bra. Större fastigheter tjänar ju in på det ännu snabbare, säger Mikael Skogström.

Kontakta reportern
anders.konigsson@sr.se