Högsäsong för båtmotorstölder

Det stjäls mycket båtmotorer just nu runt om i hamnar längs Roslagskusten och i Mälaren. Enligt sjöpolisen i Stockholm så är det välutrustade stöldligor som framförallt är ute efter stora kraftfulla motorer.
Det är framförallt i Roslagsområdet som båtar försvinner. Under juni månad och fram till och med den 10 juli gjordes 82 anmälningar av båtstölder i Roslagsområdet. Uppsala och Enköping har varit relativt förskonade från den här typen av brottslighet, med bara ett fåtal stölder, även om det i förra veckan vid ett tillfälle stals flera båtar med motorer i Enköping, och då använde tjuvarna skärbrännare för att genomföra stölden. Så det är inte fråga om några tillfällighetsbrott utan om välutrustade ligor som i förväg ser ut objekt. - Man åker runt på natten och tittar ut vilka objekt man ska stjäla, och hur båtarna är låsta. Sen kommer man tillbaka på natten och snor båten, berättar Jim Näsström på sjöpolisen i Stockholm. Sen tas motorn ut, man raderar motorns identitet och ger den en ny identitet. Och så skeppas den vidare till någon annan som säljer den vidare. Och det är mycket pengar det rör sig om när båtar och båtmotorer försvinner. Jim Näsström berättar att man brukar räkna med 1000 kronor per hästkraft, men att den siffran stiger när det handlar om riktigt stora motorer. Det blir dyrt för försäkringsbolagen, säger han.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".