Första SKI-rapporten om snabbstoppet klar

Nu har Statens kärnkraftsinspektion kommit med sin första rapport efter incidenten på Forsmarks kärnkraftverk i förra veckan.

Händelseförloppet av det som inträffade på Forsmark i tisdags i förra veckan var, under själva incidenten, svår att överblicka för personalen. Det konstaterar nu Statens kärnkraftinspektion i sin första rapport som kom igår.

Undersökningen av det inträffade på Forsmark visar också att datorskärmarna i kontrollrummet slogs ut under snabbstoppet och att högtalaranläggningen slutade fungera - och personalen hade det inte lätt när de skulle tyda de instrument som visar reaktornivån. Trots det här skötte sig personalen på Forsmark 1 enligt regelboken och de fick dessutom hjälp av personal från de andra reaktorerna.

Efter sådana här händelser så ska all information om vad som hänt under incidenten lagras och finnas tillgänglig, men eftersom stora delar av datorkapaciteten slogs ut så försvann viktig information, vilket har gjort detektivarbetet svårt, skriver SKI.

SKI skriver att läget stabiliserades relativt snabbt, 23 minuter efter kortslutningen som fick Forsmark 1 att stoppa. Men SKI menar att Forsmark nu måste se över sina grundläggande rutiner.