Fortsatt rättegång mot 18-årig rånare

Efter uppehåll för en rättspsykiatrisk undersökning fortsatte idag målet vid Uppsala Tingsrätt mot den 18 åriga man som står åtalad för att ha skjutit en butiksinnehavare i benet under ett rån mot en guldsmedsbutik vid Västertorget i Uppsala i mars.

Vad den rättspsykiatriska undersökningen av mannen kommit fram till är det än så länge bara tingsrätten som vet eftersom rätten diskuterade denna bakom stängda dörrar när rättegången mot den 18 åriga mannen idag återupptogs. Han står åtald för att ha skjutit en butiksinnehavare i benet under ett misslyckat rån mot en guldsmedsaffär vid Västertorget i Uppsala i mars.

När det grova rånet begicks var den åtalade 17 år, vilket kommer få stor betydelse när domen presenteras på måndag, för i stället för fängelse i 5 år som åklagaren hade yrkat på om mannen varit myndig då rånet begicks kräver åklagaren nu istället 1 år och fyra månaders sluten ungdomsvård.

Mannen har erkänt att det var han som sköt butiksinnehavaren, men försvaret anser att åklagarens linje är allt för hårt och menar att 8 månaders sluten ungdomsvård vore rimligt. De andra fyra som stod åtalade för inblandning i rånet fick sina domar i slutet av juni och två dömdes då till fängelse i tre respektive 2,5 år, en 17 åring dömdes till sluten ungdomsvård och en 19 årig man frikändes.

reporter
oskar.kollberg@sr.se