Rikskvinnocentrum blir nationellt kunskapscentrum

Rikskvinnocentrum i Uppsala omvandlas nu till ett nationellt centrum för frågor om mäns våld mot kvinnor. Det presenterades idag vid en presskonferens på Rosenbad i Stockholm.

Verksamheten kommer igång om redan två månader. Gun Heimer som är chef för nuvarande Rikskvinnocentrum i Uppsala var mycket nöjd när beskedet kom.

- Det är oerhört spännande och roligt. Det är också viktigt att det blir en utvidgning. Vi har väntat länge på det här, säger Gun Heimer.

Det har varit på tapeten ända sedan 2004. Men idag har det blivit verklighet, Rikskvinnocentrum i Uppsala blir ett nationellt kunskapscentrum. Verksamheten kommer att komma igång den 1 oktober, och fram till dess är det bråda dagar med att utse styrelse och andra praktiska detaljer. Centret kommer att ha kvar sin medicinska verksamhet vid Akademiska sjukhuset men blir en egen avdelning i Uppsala Universitet.

Rikskvinnocentrum har det senaste året varit drivande i utvecklingen av den såkallade uppsalamodellen. Den uppmärksamade metoden har lett till att Uppsala är ett av de län där flest våldtäkter anmäls, eftersom brottsoffren får mer stöd än tidigare av olika myndigheter och då vågar anmäla.

En del av det nationella centrets arbete kommer att handla om finslipandet av den uppsalamodellen och att sprida den till andra intresserade myndigheter i Sverige. Men arbetet vid centret kommer också att täcka en rad andra områden.

- Det nya centret ska bestå av fyra enheter. Man ska ha en enhet för kliniskt arbete och metodutveckling. Det ska också finnas en enhet för utbildning, en för utvärdering och spridning av forskning, och sist en enhet för information och samordning, säger Gun Heimer.

Kontakta reportern
robert.peszkowski@sr.se