Nya vägkamerorna ser inte allt

Trots att de nya fartkameror som började sättas i drift i våras skulle se mer än de gamla finns det fortfarande kryphål. Om någon annan än bilens ägare kör bilen är det svårt att spåra fortkörare.

Såg du en blixt senast du for förbi en av de nya fartkamerorna? Då har du antagligen att vänta ett brev hem inom en vecka. Om du körde din egen bil vill säga. Men även om du kör en nära släktings bil kommer du sannorlikt att bli avslöjad. Polisen jämför nämligen det tagna fotot på föraren med bilägarens respektives, barns och föräldrars passfoton.

Däremot om du kör en väns bil eller ditt företags bil så kan du komma undan med fortkörningen. Det här säger Sven-Olof Hansson på rikspolisstyrelsen och en av de ansvariga för fartkamerorna.

- Då är man ju i ett läge där föraren inte kan identifieras. Då skickar vi en underrättelse till ägaren där vi begär uppgifter om vem som har kört bilen, säger han.

Men ägaren är inte skyldig enligt lag att berätta vem som har kört bilen. På företagssidan är det här inget problem. För enligt Sven-Olof Hansson brukar företagen samarbeta och lämna in uppgifter om vilken anställd som har kört firmabilarna. Han tror att det här beror på att många företag är rädda om sitt anseende.

För privatpersonerna ser det däremot annorlunda ut. Många vill inte ange sina vänner och på så sätt undgår en del privatpersoner att fällas för fortkörningen. Men det här är inget större problem tycker Sven-Olof Hansson

- Även om vi får lägga ner ett ärende för att föraren inte kan identifieras så kanske det är så att föraren sänker hastigheten för att han eller hon märkte att kameran reagerade och tog en bild.

Bötfällda med de nya fartkamerorna

Sedan i maj i år har totalt 188 personer i Sverige fått böter efter att ha blivit fotade med de nya trafiksäkerhetskamerorna. 57 av dessa blev fotade i Uppsala län.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.