Uppsalas studenter fuskar allt mer

Fusket vid Uppsala universitet ökar lavinartat. På tre år har antalet anmälningar ökat med nästan 150%. Det är främst studenter som kopierar citat och text från olika källor på nätet som ligger bakom den omfattande ökningen.

En av de som blivit anmäld berättar så här om varför - det handlar om en utebliven fotnot.

- Jag har redigerat i texten och en fotnot har hamnat på fel ställe. Det ses som ett försök att vilseleda. Det känns tråkigt, som att man har hamnat i en Kafka-roman. Man har ingen chans att få en upprättelse, säger en student som vill vara anonym.

Vår anonyme student är en av 30 studenter som hittills i år blivit anmälda för misstänkt fusk. Här handlar det om en fotnot som ramlat bort enligt studenten, men enligt examinatorn är det ett medvetet försök att utge en annan text som sin egen.

Antalet studenter som anmäls till Uppsala universitets disciplinnämnd bara ökar. Blir man anmäld är möjligheterna till upprättelse små; 70-80% av dom som anmäls fälls.

- Sett från år 2002 så har det skett en fördubbling av antalet anmälda studenter, säger Magnus Hallberg är sekreterare i disciplinnämnden.

Det som ligger bakom den omfattande ökningen är främst plagiat från internet. Men om det beror på att studenterna blivit mer benägna att fuska på senare år eller om det beror på att universitetets kontrollsystem har blivit bättre, det vet inte universitetet.

- Det är svårt att bedöma, visst har det blivit lättare för studenter att fuska, men vi har också förbättrat kontollerna, säger Magnus Hallberg.