Ungdomsförbund slipper visa medlemslistor

Dom politiska ungdomsförbunden i Uppsala kommer kanske att slippa lämna in medlemslistor för att få ekonomiska bidrag av kommunen. Den känsliga frågan ska idag tas upp i kommunstyrelsen i Uppsala. Kommunstyrelsen väntas besluta att några listor inte kommer behövas lämnas in.

Det väntande beslutet är något som Patrik Kjellin, ordförande i Socialdemokraternas ungdomsförbunds (SSU) i Uppland, tycker är helt rätt:

-Vi ser egentligen det här som en självklarhet. Vi har föreningsfrihet i Sverige och vi behöver inte registrera våra medlemmar. Man behöver inte visa att man är med i en förening i Sverige och det tycker vi att vi ska fortsätta ha, säger han och får medhåll av Kajsa Dahlström, ordförande för Moderaternas ungdomsförbund, MUF, i Uppsala län:

-Jag tycker att det är jättebra att kommunen tar sitt förnuft till fånga. Det strider mot grundlagen att lista politiska åsikter hos personer och därför borde ju inte kommunen ta in de här listorna. De vill ju inte bryta mot grundlagen, säger hon.

Frågan om ungdomsförbundens medlemslistor aktualiserades i fjol efter flera avslöjanden om att flera politiska ungdomsförbund i landet fuskat med medlemssiffrorna, medlemssiffror som ligger till grund för föreningarnas ekonomiska bidrag från kommunerna.

Både Kajsa Dahlström för MUF och Patrik Kjellin för SSU tror att det kommer att fungera utan att några partilistor lämnas in, genom att ungdomsförbunden granskas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".