15-åring friad från mordbrand

Den 15-åring som varit åtalad för den mordbrand, där Hågadalsskolans gymnastiksal brann ner i våras, friades idag vid Uppsala tingsrätt. Tingsrätten valde att fria 15-åringen efter att huvudvittnet ändrat sin historia.

Vittnet, som är kamrat med, 15-åringen höll fast vid sin version om att han sett 15-åringen tända eld på ett papper och ett hopprep i gymnastikhallen som han uppgett vid tidigare förhör. Men han tog tillbaka att han sett att 15-åringen skulle ha tänt eld på den madrass varifrån elden spred sig.

Vittnet menade att han känt sig pressad under polisförhören och att han sagt att 15-åringen tänt eld på madrassen för att han trodde att han själv skulle slippa ur arresten som han då satt i. Senare när han insåg vilka konsekvenser hans vittnesmål skulle kunna få för 15-åringen fick han dåligt samvete och ville nu ändra sitt vittnesmål.

Även vittnets pappa hördes och han styrkte sin sons nyaste version om att han känt sig pressad.

15-åringens förvarsadvokat Stefan Wallin tyckte att vittnets senaste version var rimlig eftersom han anser att han klient är oskyldig.

Uppsala tingsrätt ansåg alltså att det inte stod utom rimligt tvivel att 15-åringen skulle ha orsakat branden och frikände honom helt. Det beror på att vittnet inte kunde ses som oberoende och för att han ändrat sin historia och bevisningen var inte tillräckligt stark. 15-åringen friades därför också från att betala något skadestånd.

Kontakta reportern
sabina.kuutti@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".