Uppsala kommun sågar förslag

Stäng av St Olofsgatan i Uppsala för all trafik genom centrum. Det är ett förslag från Banverket som nu väcker starka reaktioner inom Uppsala kommun.

Banverket menar att en avstängning av S:t Olofsgatan eller S:t Persgatan skulle kunna vara lösningar för att få bort plankorsningarna med järnvägen i centrala Uppsala, något som alltså väcker protester.
- Om man känner Uppsala vet man ju att det här är viktiga stråk i staden. Det här är en stor stad som man inte kan proppa igen hur som helst, säger Monica Östman, socialdemokrat och ordförande i Uppsala kommuns byggnadsnämnd.

I den förstudie Banverket gjort lämnas tre alternativ för hur man ska få bort plankorsningarna i Uppsala city. Ett är alltså att stänga av S:t Olofsgatan vid järnvägen och enbart bygga en tunnel under S:t Persgatan. Ett andra alternativ är att bygga tunnel enbart under S:t Olofsgatan och i stället stänga av S:t Persgatan, S:t Persgatan som är ett av de stora gång- och cykelstråken i city.

Det tredje alternativet är att bygga planskilda korsningar på båda ställena, något som kommunens byggnadsnämnd menar är det enda tänkbara och det enda som borde ha utretts. Byggnadsnämnden tycker också att det borde vara väl känt för banverket sen tidigare utredningar att det är enda alternativet för Uppsala kommun. Något som kommenteras så här av sektionschefen Anna Haapaniemi på Banverket;
- När vi gör en utredning så måste vi förutsättningslöst titta på olika alternativ, och det är vad vi har gjort i det här fallet.

Hur det än blir så kommer en lösning att dröja tills efter det att resecentret är färdigbyggt, alltså efter 2011.

Kontakta reportern
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".