Åter stopp för bygge i Linnéträdgården

Det omstridda bygget av ny servicebyggnad i Linneträdgården i Uppsala har nu stoppats ännu en gång. Den här gången är det länsrätten som tills vidare satt stopp, i väntan på att rätten kan ta slutlig ställning till överklagande av Uppsala kommuns bygglov.

Beskedet kom som en obehaglig överraskning för Per Nelander på Statens fastighetsverk.

- Att man inhiberar igen, det känns lite besvärligt.

Tidigare har länsstyrelsen en gång stoppat planerna på ny servicebyggnad i Linnéträdgården. Det var takmaterialet som då stred mot detaljplanen, ansåg länsstyrelsen och upphävde kommunens bygglov.

Statens fastighetsverk och Uppsala universitet beslutade då att ändra takmaterial från plåt till tegel och ansökte om nytt bygglov och fick också det. Den här gången gav också länsstyrelsen godkänt när bygglovet överklagades dit. Men beslutet överklagades sedan till nästa instans, länsrätten, som nu alltså beslutat att till dess att rätten är klar med sitt ställningstagande så ska bygglovet inhiberas, det vill säga bygglovet ska inte gälla till dess att beslut är fattat.

Överklagandet kommer från två närboende, bl a Linnégestaltaren Hans Odöö, som hävdar att den modernistiskt utformade byggnaden strider mot detaljplanen och mot bestämmelserna för statliga byggnadsminnen.

Det nya byggstoppet kan göra att servicebyggnaden inte blir klar i tid till Linnéjubiléet nästa år.

- Det är redan lite sent mot de planer vi hade tidigare, säger Per Nelander, men än har inte tåget gått...


Kontakta reportern:
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".