Kräftorna i Mälaren dör. Foto: Bengt Eurenius, Pressens Bild.

Allt fler kräftor dör

Det finns allt färre kräftor i våra sjöar och vattendrag. Enligt Fiskeriverket har fångsterna av signalkräftor minskat stort på en del håll på senare år, bla i Mälaren och delar av Hjälmaren.

Det kan bli ännu värre i år, säger Erik Pettersson, som är forskare på Fiskeriverkets sötvattenslaboratorium på Lovön i Mälaren. 
- Jag är orolig för att det kommer att komma till nya vatten till den här listan, säger han.

Det har länge varit känt att den svenska flodkräftan är hotad. Den har drabbats hårt av kräftpesten, vilket är en smittsam svampinfektion som signalkräftan bär på. Eftersom signalkräftan varit immun mot kräftpesten så har den tidigare klarat sig bra i de svenska vattnen. Men nu är också signalkräftan hotad.

Förra året kom rapporter från 450 olika fiskevatten i Sverige, där det tidigare funnits gott om signalkräftor. På vissa håll är det praktiskt taget tomt.

Varför signalkräftan miskat så mycket de senaste åren vet man inte. Men det finns flera teorier. Det kan vara något av de virus och bakterier som forskare på Uppsala universitet har upptäckt kan drabba signalkräftan, det kan vara kräftpesten som förändrats så att den också kan infektera signalkräftor och det kan också vara miljöpåverkan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".