Samma motioner lämnas in år efter år

Flera av länets riksdagsledamöter lämnar in samma motioner flera år i rad - utan att skriva om dem. Ett oskick tycker kritikerna men bland annat folkpartisten Cecilia Wikström tycker att det tyder på att man inte ger sig.

- Ibland är en del motioner så bra att de tål att lämnas in år efter år, säger Cecilia Wikström.

Upplandsnytt har tittat på motioner som länets riksdagsledamöter skrivit de senaste åren. I morse redovisade vi en lista över vilka som varit mest aktiva när det gäller att till exempel att skriva enskilda motioner det senaste året.

Men alla motioner riksdagsledamöterna lämnar in är inte nya - vissa av ledamöterna lämnar in precis samma eller sådana där politikerna bara ändrat några meningar flera år i rad.

Några av dem som gjort så de senaste åren är folkpartisterna Erik Ullenhag och Cecilia Wikström, miljöpartisten Åsa Domeij och socialdemokraterna Rezene Tesfasion och Agneta Gille.

Kristdemokraten Mikael Oscarsson är en av dem som gjort så flera gånger och han har till och med glömt att ändra i en motion när han kopierat den - tre år i rad kallar han valet år 2002 för årets val.

Moderaten Lennart Hedquist tycker att de här identiska motionerna är ett oskick som tar upp riksdagens tid i onödan.

- Jag tycker att om det inte framkommit något nytt i ärendet så ska man inte repetera en motion år efter år bara för att få så många motioner väckta som möjligt, säger Lennart Hedquist.

Kontakta reportern
lisa.helgesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".