Dyrt stopp i Forsmark

Stoppet i Forsmarks kärnkraftverk har hittills kostat över 200 miljoner kronor men slutnotan kommer att bli betydligt högre. Om det här också innebär högre elpriser är ännu oklart.

Det var för tre veckor sedan som två trasiga reservgeneratorer orsakade kortslutning i reaktor 1 i Forsmark. Sen dess har reaktorn stått still och varje dygn kostar nu stora summmor, dels i form av intäktsbortfall, dels i form av övertidskostnader för den personal som jobbar med att se över säkerhetssystemen.

Enligt SVT:s Rapport kan det komma att dröja ytterligare två veckor innan reaktorn kommer igång, vilket skulle ge en totalkostnad på över 400 miljoner kronor för Forsmark. Men informationschefen Claes-Inge Andersson vill inte säga hur länge stoppet varar.

Forsmarks Kraftgruppp ägs bl a av statliga Vattenfall som under första halvåret i år gjorde en vinst på 17,5 miljarder kronor. Frågan är om stoppet och kostnaderna kommer att innebära högre elpriser för konsumenterna.
- Det är inte så enkelt som att säga att bara för att en reaktor står stilla i x antal dygn ökar priset y antal öre, utan det är också många andra faktorer som inverkar, säger Claes-Inge Andersson, informationschef på Forsmarks Kärnkraftverk.

Kontakta reportern
jonas.alsgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".