X2000 susar förbi. (Foto: Sören Karlsson, PrB)

Risk för tågproblem på måndag

Det kommer bli trångt på järnvägsspåren söder om Uppsala framöver. På måndag börjar Upptåget trafikera den utökade sträckan mellan Gävle och Upplands Väsby vilket gör trafiken, som ofta drabbats av förseningar redan, ännu känsligare, framförallt den första tiden. Det säger Sture Jonsson, informationschef på Upplands Lokaltrafik:

- Om man har en viktig tid att passa kanske man ska fundera på att åka en halvtimme tidigare , i alla fall i inledningsskedet, så att man har marginal om det blir problem. Det är en känslig trafik och mycket tåg på spåren söder om Uppsala.

Risken för problem med tågen söderut framöver är överhängande, på måndag kommer, förutom SJ’s ordinarie trafik och godstågen, Upplands Lokaltrafik börja köra Upptåget fyra gånger i timmen på sträckan, vilket gör marginalerna på spåren små. SJ och UL har suttit i flera möten för att försöka göra övergången så smidig som möjligt, men Sture Jonsson menar att det ökade antalet tåg gör att mindre fel kan får stora konsekvenser:

- Om det blir fel på till exempel signalsystem eller eltillförsel för tågen så drabbas många fler nu. Och dom marginaler som har funnits tidigare, där man har kunnat vänta en halvminut extra innan man körde från Uppsala, dom finns inte längre.

Kontakta reporten:
klara.m.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".