Succé för får vid slottet

Det blev succé för gutefåren vid Uppsala slott, nu har fåren snart betat sig igenom de fyra veckor som Uppsala fårtjänst fått beställning på. De har gjort ett strålande jobb i den extremt branta backen, och blivit en liten attraktion i sig.

Det blev inga högljudda läten från fåren i Slottsbacken, för de tio tackorna och elva lammen har haft hur mycket som helst att äta, och då tiger de still. Det har inte luktat illa eller blivit en massa flugor, vilket en del närboende däribland landshövdingen lär ha befarat. Ingrid Falk vid Uppsala fårtjänst är mycket nöjd med sommaren.
- Det har faktiskt gått väldigt bra, över förväntan. De har röjt av sly hej vilt, så de gör sitt jobb, säger hon.

Överlag har Ingrid Falk bara mött positiva reaktioner på gutefåren, inte minst från turisterna, och inte heller har det varit några större problem att ha fårskötsel granne med värsta innekrogen. I alla fall inte för fåren.
- Vi hade en stackare, ett fyllo, inne en fredagkväll och det gjorde ont när han skulle ut genom stängslet. Det är elstängsel, och vi har vårt dunderaggregat här. När det är som bäst jordning går det ut 7500 Volt, säger Ingrid Falk.

Fåren finns alltså kvar vid slottet den här veckan ut.

Kontakta reportern
bengt.gotegard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".