Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Enköpings kan bli skyldiga miljoner

Westerlundska gymnasiet i Enköping fick pengar av staten för att anställa fler lärare, men nu visar det sig att personaltätheten istället minskat på skolan. Det här kan innebära ett ekonomiskt bakslag för kommunen.

Wärnerssonpengarna har fått sitt namn efter en socialdemokratisk skolminister och började delas ut av staten redan år 2000, det som ett sätt att få kommunerna att anställa fler lärare och göra det bättre för eleverna.

För läsåret 2005/2006 fick Enköpings kommun nio miljoner kronor, pengar som var öronmärkta för att anställa fler lärare. Men i samband med halvårsbokslutet nyligen upptäckte kommuntjänstemännen att lärartätheten inte alls ökat. Tvärtom den hade minskat. 

På Westerlundska gymnasiet borde man ha ökat med sju tjänster för att få wärnerssonpengar, istället hade antalet heltidstjänster minskat med nio. Göran Hedström är skolchef i Enköpings kommun.
- Vi borde ha haft några till anställda i våra verksameheter under 2005. Vi har väl varit lite väl försiktiga, säger han.

Enköpings kommun har under flera år haft stor nytta av Wärnerssonpengarna och tidigare år har man ökat  lärartätheten. Wärnerssonpengarna utgör bara ca 2% av skolans totala budget i Enköping men tvingas man nu betala tillbaka flera miljoner kronor till staten kommer det förstås att svida i den redan hårt belastade kommunala verksamheten.

Tjänstemännen ska nu gå igenom redovisningen igen och se om man kan räkna med de timanställda lärarna i skolan. Räknas de in kommer lärartätheten att bli större och summan som man kanske måste betala tillbaka blir mindre. Kommunstyrelsens ordförande, centerpartisten Åke Hedén, vill inte närmare kommentera frågan förrän tjänstemännen gått igenom redovisningen igen.

Kontakta reportern
jonas.alsgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".