Misslyckad skolmodell i Håbo

Håboskolan som har lanserats som en modell för den framtida skolan av Håbo kommun, fungerar inte bra. Många elever klarar inte av att arbeta enligt Håbomodellen och nu övergår lärarna mer och mer till traditionell undervisning.

Håboskolan startades 1995 som en modell som skiljde sig från den traditionella undervisningen.

I stället för låg- mellan- och högstadium så är tanken att eleverna ska blandas åldersmässigt och att dom arbetar i två lag. Tidigarelag för yngre elever och senarelag för äldre.

Istället för vanliga lektioner i klassrum ska eleverna själva söka upp information och arbeta i små eller större enheter i skolbyggnaden.

Sen starten har fler och fler skolor integrerats i modellen och nu arbetar alla grundskolor i Håbo kommun enligt den här modellen.

Reaktionerna bland elever och föräldrar är blandad till Håboskolan. Vissa är positiva och vissa är väldigt negativa.

Antalet elever som går ut årskurs nio med icke godkänt betyg har varit låga i Håbo och Nina Lagh, moderat oppositionsråd är kritisk till att den här modellen inte har utvärderats, och att det inte finns nåt alternativ för elever som inte klarar av den här typen av undervisning.

Men Agneta Hägglund, socialdemokratiskt kommunalråd i Håbo, är nöjd med Håboskolan.

- Jag tycker att den fungerar bra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".