Barn- och äldreomsorg på Finska

Ledarna för rikdagspartierna vill att kommunerna i Uppland och övriga Mälardalen ordnar barnomsorg och äldrevård på finska.

Regeringens utredare Paavo Vallius har föreslagit att alla kommuner i Västmanland, Sörmland, Uppsala och Stockholms län ska ingå i något som kallas förvaltningsområdet för finska språket. Kort innebär det att alla kommuner ska erbjuda finskspråkig barnomsorg och äldrevård och även ge tillfälle att sköta myndighetskontakter på finska. Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand stöder tanken liksom vänsterpartiledaren Lars Ohly. Det gör även statsminister Göran Persson.
- Jag skulle gissa att vi börjar med att gå före med några kommuner som är motiverade, säger han.

Inom den borgerliga alliansen är centerledaren Maud Olofsson och kristdemokraternas ledare Göran Hägglund för, medan folkpartiledaren Lars Leijonborg vill gå ännu längre och utsträcka området att omfatta hela Sverige. Ledaren för moderaterna Fredrik Reinfeldt sätter sig inte heller helt på tvären.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".