Misstänkta för gruppvåldtäkt släpptes ur häktet

Idag avslutades rättegången mot de sex unga män från Rimbo som är misstänkta för grov våldtäkt alternativt sexuellt utnyttjande av minderårig. De fem som fortfarande var kvar i häkte släpptes efter rättegången på fri fot.
Sex unga män mellan sexton och nitton år står alltså åtalade för grov våldtäkt. Förhandlingarna har hela tiden förts bakom lyckta dörrar eftersom det rör sig om sexbrott mot tre mycket unga flickor, två 13-åringar och en 14-åring. Egentligen skulle rättegången ha ägt rum i Norrtälje tingsrätt, men eftersom det är så många tilltalade har förhandlingarna hållits i Sollentuna tingsrätt som har bättre utrymmen. Flera av männen står åtalade för att ha deltagit i våldtäkt vid två skilda tillfällen. Sekretessen har varit mycket sträng under hela rättegången och det enda som framkommit sedan rättegången inleddes den 1 juli, är att flickorna delvis ändrat sina berättelser. Det fick till följd att en av de unga männen släpptes ur häktet. Åtalspunkterna ändrades också från grov våldtäkt till sexuellt utnyttjande för flera av dem som var inblandade i den första händelsen i februari. Men fortfarande är alla fem som var inblandade i händelsen i april åtalade för grov våldtäkt. Vad åklagaren yrkade på i sin slutplädering är också omgärdat av sekretess.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".