Kommunerna i Uppsala län går mot strömmen och välkomnar fler flyktingar

Uppländska kommuner välkomnar fler flyktingar

Integrationsverket har svårt att få kommuner runt om i Sverige att ta emot fler flyktingar, men i Uppsala län är tendensen den motsatta. Tierp, Håbo, Uppsala och Enköping kommun skriver alla på ett avtal med Integrationsverket. 

Christina Wallén som arbetar som Integrationsverkets representant i Uppland är relativt nöjd med dom diskussioner hon fört med kommunerna.

- Jag har träffat politiker och tjänstemän i kommunerna och det är övervägande positiva gensvar. De allra flesta kan tänka sig att öka sitt mottagande.

Över hälften av kommunerna i Uppsala län har nu nått en överenskommelse med Integrationsverket om att ta emot fler flyktingar efter den nya tillfälliga utlänningslagen som drevs igenom förra hösten.

Kommunerna erbjuds, förutom att få ta emot flyktingar, även en summa pengar per varje flykting som ger kommunerna en bättre möjlighet att ordna tillfällig anställning till dom nyanlända.

Senast i raden kommuner finns Enköping som för bara ett par dagar sen tog ett beslut om att välkomna tio extra flyktingar. Och många enköpingsbor Upplandsnytt varit i kontakt med idag är mycket positiva till att ta emot flyktingar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".