Birger Norén ger inte upp

Socialdemokratiska kommunalrådet i Östhammar, Birger Norén, har ännu en gång överklagat myndigheternas beslut vad gäller brister i djurhållningen på Noréns gård. Den här gången gäller överklagandet beslutet att omhänderta Noréns nötkreatur.
För en månad sen beslutade länsrätten att myndigheterna ska omhänderta det 30-tal kor som Norén har på sin gård. Länsrätten gick därmed helt på länsstyrelsens tidigare beslut i frågan. Men Birger Norén har nu överklagat beslutet till kammarrätten. Där kommer först att avgöras om rätten över huvud taget ska pröva ärendet, och om prövningstillstånd beviljas kommer i så fall sakfrågan att prövas ännu en gång. Med sitt överklagande fortsätter Birger Norén på sin inslagna linje att driva myndigheternas beslut om hans djurhållning så långt det går i rättsväsendet. Sen tidigare har Norén också begärt prövningstillstånd i Svea hovrätt efter att han blev fälld i Tierps tingsrätt för bl a brott mot djurskyddslagen. Hovrätten har ännu inte fattat sitt beslut om prövningstillstånd beviljas. I tingsrätten dömdes Norén till 40 000 kr i böter, och han har dömts till ytterligare viten på 60 000 kr för brister i bl a lagård, ligghall och vindskydd för nötkreaturen. Birger Norén avslutar sin politiska karriär efter valet i höst då han inte längre nominerats för nya politiska uppdrag av sitt parti. Då han lämnar politiken riskerar han alltså också att stå utan sina nötkreatur på sin gård plus att han dömts till böter och viten på sammanlagt 100 000 kr.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".