Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Lärar-fack stämmer Uppsala kommun

Publicerat lördag 26 augusti 2006 kl 08.18

Uppsala kommun stäms i Arbetsdomstolen efter att en lärare som tidigare arbetat vid Knutby skola avskedats.

Det är lärarförbundet som står bakom stämningen mot Uppsala kommun. Tvisten gäller den lärare som i vintras dömdes till villkorlig dom och dagsböter för att ha misshandlat en elev vid Knutby skola. Enligt domen tog läraren och en assistent med sig en stökig elev in på en toalett. Där låste dom dörren och satte sig på eleven för att lugna ner honom.

Tingsrätten skrev i domen att läraren och assistenten ”Klart gått över gränsen för vad som är försvarligt för skolpersonal i den uppkomna situationen”. Både läraren och assistenten dömdes därför till villkorlig dom och dagsböter för misshandel och olaga frihetsberövande.

Domen har överklagats till hovrätten men ännu inte tagits upp där. Straffet har därmed inte ”vunnit laga kraft” som det heter. Men Uppsala kommun valde ändå att avskeda läraren och assistenten. Enligt kommunen visar det som framkommit i tingsrätten att läraren och assistenten brutit mot skolans värdegrund och att förtroendet för dem är förbrukat.

Lärarförbundet har en annan syn - bland annat menar förbundet att avskedandet är ogiltigt eftersom fallet ännu inte tagits upp i hovrätten.

Lärarförbundet har tidigare lämnat in en stämning mot kommunen till Arbetsdomstolen efter att läraren omplacerats - något som förbundet menar berodde på hennes trosuppfattning då hon var medlem i filadelfiaförsamlingen. Denna tvist är ännu inte avgjord.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".