Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Poliser hotas när de utreder jaktbrott

Poliser i Uppland som utreder jaktbrott har utsatts för hot för att de lägger sig i vargfrågan. De som utreder det fall där en varg sköts ihjäl och dumpades på en väg i trakterna av Tierp berättar att det är mycket svårt att utreda jaktbrott och att man också utsatts för hot.
- Det har ringts hit till mitt tjänsterum och då har de sagt åt mig att inte utreda jaktbrott för det är inte ett brott enligt deras åsikt, säger Erold Coleman som är utredare på Uppsalapolisen. Erold Coleman skrev för ett par veckor sedan ett brev till chefen för rikskriminalen där han påpekade svårigheten med att utreda just jaktbrott. Nu senast har en annan utredare som hållit förhör med anledning av den skjutna vargen berättat hur han mötts av knutna nävar i dörrarna ute på gårdarna och att stämningen varit mycket hotfull. Så sent som i februari i år fälldes en man i Solna tingsrätt för att ha trakasserat bland annat Erold Coleman genom en flod av telefonsamtal och synpunkter på hans arbete med att utreda jaktbrott. Jaktbrott är alltså mycket infekterade och åsikterna går kraftigt isär om huruvida det överhuvudtaget är ett polisärende. Så här beskriver Erold Coleman sin arbetssituation: - Man märker att det fínns ingen benägenhet att hjälpa polisen, det finns nästan aldrig någon som tipsar och om det är någon som tipsar så är det alltid anonymt, säger han. Men bland boende i Karö by utanför Österbybruk där man helt nyligen har haft besök av vargen, så ser man det som en direkt provokation att den enda myndighet som tycks bry sig om deras problem är polisen. - Ja jag blev väldigt upprörd, här kommer det beväpnade poliser och förhör oss. I första hand är det ju naturvårdsverket eller länsstyrelsen som ska komma hit, säger Kjell Adolfsson som bor i Karö. - Det är märkligt att det ska satsas så här mycket pengar på vargen. Här ligger gamlingar och ruttnar på sjukhusen och så slänger man bort miljoner på ett projekt som är dömt att misslyckas, säger Stefan Ekman som bor i Karö.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".