Osämja om boende kan ligga bakom mord

I dag inleddes rättegången i Uppsala mot den 33-åring som står åtalad för mordet i somras på en 72-årig man i Gottsunda. 33-åringen var inneboende hos 72-åringen och enligt åklagaren dödade han 72-åringen för att han inte fick bo kvar i lägenheten.

33-åringen hävdar att han inte minns vad som hände på mordnatten men åklagaren Elin Blank pressade honom hårt i rätten i dag.

72-åringen som levde ensam och vars stora passion var att spela bingo hittades mördad i sin lägenhet i Gottsunda i mitten av juli. Han låg i sin säng med flera knivstickår på kroppen, knäckt näsben och skador på struphuvudet. När han hittades hade han legat död i lägenheten i flera dagar. Misstankarna riktades ganska snart mot en 33-årig man som var inneboende hos 72-åringen och vars mor 72-åringen från och till hade en relation med. Åklagaren kunde i dag presentera en hel rad starka bevis mot 33-åringen, ett vittne såg honom i lägenheten samma kväll som mordet skedde, på hans gympabyxor hittades 72-åringens blod och minst två vittnen uppger att 33-åringen erkänt att han haft ihjäl sin hyresvärd och fd styvpappa.

33-åringen berättade själv i dag i rätten att samma dag som 72-åringen mördades så satt han på restaurang Verona i Uppsala och drack öl med några kompisar och kollade på fotbolls-VM. Senare på dagen rökte han hasch och när han vid elva-tiden på kvällen kom hem till lägenheten i Gottsunda talade 72-åringen om för honom att han inte fick bo kvar. 33-åringen säger att han inte minns vad som sedan hände, men att han vaknade upp några timmar senare. Då låg 72-åringen död i sin säng.

33-åringens försvarare advokat Ulf Rahmqvist försökte så tvivel i åklagarens bevisning genom att peka på en rad omständigheter som skulle kunna peka på att det är en annan person som utfört mordet. Bland annat sa advokaten att 72-åringen hade flera dörrnycklar som var på vift och det fanns spår i lägenheten efter andra personer.

33-åringen som missbrukar både hasch och amfetamin har flera gånger tidigare dömts för grova våldsbrott. Han har själv i polisförhör berättat om hur han har två personligheter - hans vanliga jag är en helt vanlig person medan hans andra jag kan bli mycket våldsam.

Rättegången fortsätter i morgon och också eventuellt på onsdag.

Kontakta reporter
jonas.alsgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".