Stugförening kräver muddring

En havsvik i Sörfjärden norr om Karlholmsbruk håller på att växa igen och nu kräver den lokala sommarstugeföreningen att Älvkarleby kommun muddrar viken och att avloppet från reningsverket i Gårdskär som rinner ut i viken skall flyttas.
- Det är tråkigt att man släpper ut avloppet i en vik där det finns sommarstugor. Vi hoppas att man kan flytta utsläppen längre ut där det inte finns några hus, säger Willy Olsson, ordförande i Älvkarlebys sportstugeförening. Enligt skrivelsen har man ända sen i början av sjuttiotalet krävt att Älvkarleby kommun ska muddra viken i Sörfjärden. Reningsverket i Gårdskär som byggdes på 80-talet har sitt utlopp i viken och dessutom rinner avloppsvattnet rakt ut då reningsverket inte fungerar. Nu är stugägarna oroliga att man inte ska kunna använda bryggor och sjöbodar då man menar att viken förvandlats till en sedimenteringsbassäng. Vid lågt vattenstånd är viken täckt av en tjockflytande sörja som täcker viken - enligt skrivelsen. Willy Olsson menar att viken kommer att växa igen totalt om ingenting görs. Marie Låås är miljövårdsinspektör på Älvkarleby Kommun och hon har varit ute och tittat på viken i Sörfjärden. - Det här är ingenting som miljökontoret tänker göra något åt i dagsläget utan det här är snarare en fråga för kommunstyrelsen. Men visst kan man hålla med om att det är problem med igenväxning, säger hon.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".