Vargstaket istället för jakt

Sjuhundratusen kronor för att sätta upp stängsel runt fårbeten som utsatts för vargangrepp. Det är vad länsstyrelsen vill ha från Naturvårdsverket för att skydda tamboskap i Norduppland från vargangrepp. Ett dussintal uppfödare har ansökt om bidrag.
- Vi söker 700 000 kronor och det ska räcka till att betala för rivna djur och stängsel för mellan 10 och 15 gårdar, säger Ivar Hägglund, fisk- och jaktansvarig på länsstyrelsen. Som Upplandsnytt kunde berätta i morse så är stämningen i Norduppland mycket upprörd över hur myndigheterna hanterat vargfrågan, samtidigt som polisen och sin sida känner sig hotade när de ska utreda jaktbrott. Meningarna går isär också i frågan om det är stängsel som är lösningen på problemen. Det tror inte de boende i Karö utanför Österbybruk, där har en grupp personer gått ihop om en ansökan om skyddsjakt på två vargar och det är därmed den tredje ansökan om skyddsjakt på varg som Naturvårdsverket har att ta ställning till. Att fler och fler vill ha skyddsjakt hoppas länsstyrelsen ska underlätta för de att få mer pengar från Naturvårdsverket för att bygga stängsel - stängsel som Stefan Ekman, en av de boende i Karö, inte tror på bland annat därför att det förfular det öppna landskapet. Men Ivar Hägglund på länsstyrelsen säger sig ha goda erfarenheter av att stängsel effektivt kan stänga varg ute. - Det har inte skett några angrepp i Värmland sedan man satt upp stängsel där, säger han.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".