Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Mer pengar till vårdcentraler

Både den nuvarande majoriteten i landstinget och den borgerliga oppositionen tänker ge mer pengar till vårdcentraler som har många patienter med utländsk bakgrund.

I Upplandsnytt i morse berättade vi om kritik mot hur resurserna fördelas till länets vårdcentraler. I dag är det 15% som hänger ihop med hur många besök en vårdcentral får. 85% är ett fast anslag som fördelas efter hur befolkningen i området ser ut, men bara efter två faktorer - ålder och kön.

Hans Hansson, teamchef på Liljeforstorgs vårdcentral,  tycker att det är fel att utländsk bakgrund inte finns med som faktor.  Trots att många som kommit till sverige från exempelvis krig mår dåligt och behöver uppsöka läkare ofta. Han menar att de runt 100 000 kronor Liljeforstorg får för att de ligger i ett vårdtungt område inte gör någon skillnad i budgeten på runt tio miljoner.

- Jag tycker det är en form av diskriminering. Jag tycker att resurserna skulle vara fördelade så i samhället att man får resurser efter behov. Men så är det inte i landstinget.

Nu säger alltså företrädare för båda de politiska blocken att det här ska ändras. Folkpartisten Ismail Kamil säger att de borgerliga vill ändra ersättningssystemet, så att de vårdcentraler vars patienter kommer ofta och är mycket sjuka får mer pengar.

- Om man ökar andelen rörlig ersättning, så kommer det finnas mer utrymme för att ersätta husläkarna till exmpel för det dem gör.

Socialdemokraten Mats O Karlsson vill inte ha en större rörlig del. Men han säger att de kommer att lägga in mer pengar i det fasta anslaget till vårdcentraler i tunga områden exempelvis Liljeforstorg.

- Jag kan lova det

- Varför har ni inte gjort något tidigare?

- Vi gör det nu!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".