Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Bilprovning kritisk mot bussbolag

Publicerat torsdag 31 augusti 2006 kl 16.50

Samtliga stadsbussar i Uppsala borde klara trafiksäkerhetskraven. Det säger trafikkommunalrådet Niclas Malmberg med anledning av Upplandsnytts granskning av Gamla Uppsala Buss.

Som Upplandsnytt rapporterat underkändes var tredje buss hos Bilprovningen. Vanligast var dåliga bromsar. Niclas Malmberg:

- Man ska inte ha en enda buss underkänd i besiktningen man ska åtgärda problem i bussar innan man tar dom till besiktningen. det görs egenkontroller var femte vecka och de ska vara så grundliga att man åtgärdar allting som är problem.

- Vad ska ni göra åt det här?

- Utifrån anmärkningarna så måste vi se till att egenkontrollen som görs blir tillräckligt nogrann.

Som vi kunde rapportera i morse visar vår granskning av var tredje fordon hos Gamla Uppsala Buss som var i trafik somras underkändes i den senaste besiktningen. Det handlar om trafiksäkerhetsbrister som tex bländande strålkastare, glapp i styrningen, ojämn bromsverkan och avgassystem som hänger löst.

Bland förarna ser man inte så allvarligt på de här bristerna. Lasse Preinitz är bussförare och facklig förtroendeman på Gamla Uppsala Buss:

- Felet är väl inte märkvärdigare än att att du får reda på att det finns fel på något som man inte hade någon aning om. Då åtgärdar man det, men man har ju inte märkt någonting. 

Men på Bilprovningen i Uppsala där besiktningen görs är man av en helt annat uppfattning. John Tjörnelund, biträdande platschef på stationen i Librobäck, är kritisk till att Gamla Uppsala Buss inte sköter underhållet på bussarna bättre. En sådan detalj som glapp i en styrled kan tex få förödande konsekvenser:

- Skulle det bli ett haveri på det där då tappar man ju styrningen på fordonet. Gör man en fullständig service då skulle man ju inte behöva bli underkända.

- Varför gör de inte det då?

- Det är väl en kostnadsfråga, för säkerhet vill väl alla ha.

Gamla Upsala Buss ägs av kommunen och trafikkommunalrådet Niclas Malmberg (mp) säger att man har tillräckligt med pengar för att klara underhållet.

- Vi har aldrig fått några andra signaler.

- Vad ska ni göra?

- Jag följa upp med Upsala buss och höra vilka åtgärder man ska vidta.

Kontakta reporter: Jonas.Alsgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".