Tierp lovar satsa på unga

Tierp talar om sig som kommunen som satsar på barn och unga. Men många känner inte igen sig i den beskrivningen. Det finns få ställen för unga att gå till och på kvällar och nätter är det ofta stökigt i köpingen. Inför valet säger flera av oppositionspolitikerna att Tierps kommun måste ha mer förebyggande socialt arbete.

Många tonåringar hoppas att det utlovade ungdomens hus blir av:

- Vi får någonting att göra istället för att gå runt och hänga ute med pundare.

- Det är mycket våld och sånt i Tierp, och det skulle säkert vara en bra sak för ungdomar här, säger några ungdomar.

På Konsum kan man köpa kaffe i plastmugg för fem kronor, det är faktiskt det enda fiket i Tierp, och här sitter både pensionärer och äter bakelser och gymnasieelever och pluggar. På kvällen är det mest Bennys grill som håller öppet för de yngre invånarna. Nyligen lovade det socialdemokratiska kommunalrådet Bengt Olov Eriksson att det blir ett ungdomens hus redan nästa år och det är de unga själva som ska få styra:

- Vi kommer ställa lokalerna till förfogande. Vi kommer naturligtvis behöva ha personal i viss omfattning, men framförallt är det ungdomarna själva som ska driva verksamheten.

Många jag möter säger att det är stökigt och oroligt i Tierp. Kommunen har i förhållande till sin folkmängd, varit den ort som socialjouren ryckt ut mest i det senaste året. Det har bland annat varit familjebråk, små barn som far illa och utagerande unga.

Länsstyrelsen har skarpt kritiserat individ- och familjenämnden för att man tagit hem institutionsplacerade tonåringar för att istället stödja dem i Tierp, något som blir mycket billigare. Nämnden har i flera år haft stora underskott, socialdemokraterna vill ändå fortsätta att minska budgeten. Men efter årsskiftet, när kommunen organiserats om, öppnar ett nytt resurscenter för barn, som Bengt Olov Eriksson tror mycket på.

Men Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Folkpartiet vill att individ- och familjeomsorgen ska få mer pengar för att klara sitt uppdrag.

Kontakta reportern cecilia.ohlen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".