Förhöjda cesiumhalter i Mälaren

Halterna av radioaktivt cesium är fortfarande, 20 år efter Tjernobylolyckan, kraftigt förhöjda i ett smalt stråk i Mälaren mellan Enköping och Strängnäs.

Det visar den rapport från en bottenundersökning över Mälaren som Sveriges Geologiska undersökning, SGU, nu är klar med.

Det är ett smalt stråk några kilometer brett från Enköping ned mot Strängnäs där SGU alltså mätt upp kraftigt förhöjda halter av den radioaktiva isotopen Cesium 137 på Mälarens botten. Isotopen uppstår enbart vid klyvning av radioaktivt material, och det hamnade i Mälaren med nedfallet från Tjernobylolyckan för 20 år sen.

På andra håll i landet där höga halter av cesium 137 mätts upp har också radioaktiviteten i fisk varit hög, i vissa fall så hög att fisken inte varit tjänlig som människoföda. Docent Ingemar Cato byråchef på SGU tonar dock ned risken att fisk i Mälaren i allmänhet skulle kunna innehålla farligt höga halter radioaktivitet, men han menar att någon kontroll av fisk i det aktuella stråket ändå borde göras, för säkerhets skull.

- Det är klart att fisken just i det området borde man ha någon viss kontroll över och det gäller ju den fisk som är lite mer stationär.

- Så det går inte att utseluta att det här kan nå konsumenten?

- Nej det går inte.

- Finns det någon anledning att varna konsumenterna?

- Det beror ju på halterna i fisken och det finns ju gränsvärden uppsatta om hur mycket fisken får innehålla av den här isotopen. 

Reporter Per Thyrén SR Sörmland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".