Långa väntetider till vården

Vården skulle bli mer tillgänglig - det var ett av de mål som landstingets styrande rödgröna majoritet satte upp i början av mandatperioden. Trots det är Uppsala läns landsting ett av de landsting där flesta får vänta på ett läkarbesök. Det är också stor skillnad mellan vårdcentralerna i hur fort en patient kommer fram, de visar en rundringning Upplandsnytt gjort.

Inom Uppsala läns Landsting får mer än vad femte patient inte komma på besök hos en allmänläkare inom sju dagar, något som vårdgarantin säger att alla ska få.

Och det gör Uppsala till det fjärde sämsta landstinget av de 21 landsting som finns i Sverige.

Vid en rundringning till ett antal vårdcentraler inom landstinget visar det sig också att de svar Radio Uppland får när vi vill boka en tid för ryggbesvär skiljer sig avsevärt. Hos vissa får du en tid bokad samma dag, andra hänvisar till en sjukgymnast, vissa ger rådet att stanna hemma med värktabletter.

Slumpen kan alltså avgöra vilken vård man får, om man nu får någon alls, för det är inte ovanligt att det bara tutar upptaget eller att man möts av en telefonsvarare.

Johan Edstav är landstingsråd för miljöpartiet, som styr landstinget ihop med socialdemokraterna och vänsterpartiet. Han är medveten om att det råder stora skillnader mellan vårdcentralerna. När det gäller att de rekommenderar olika behandlingar till den som har en ond rygg säger han att det finns olika uppfattningar inom vården om vad som är bäst. När det gäller väntetiden för att få komma till läkaren så säger han att landstinget blivit bättre under de senaste åren: 2004 fick tre av tio vänta längre än sju dagar nu är det två av tio.

Men med en stor omorganisationen av primärvården jobbar de nu med att de vårdcentraler som fortfarande har långa väntetider ska lära av de som har korta, säger Johan Edstav

- Vi har arbetat med det väldigt mycket, från att ha legat väldigt dåligt nationellt ligger vi idag mycket bättre

- Men trots att ni vid förra valet sa att det här var något som ni sa att ni skulle bli bättre på så har lite hänt, varför?

- Saker och ting i sådana här stora organisationer tar tid, men vi får titta på att det ändå har blivit bättre.

Kontakta reporter: Oskar.Kollberg@sr.seLisa.Helgesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".