Politiker vill ha bort långa väntetider

Johan Edstav, landstingsråd för miljöpartiet, menade i Upplandsnytt morse att situationen med bland annat väntetider vid vårdcentralerna har blivit bättre under de senaste åren. Helt fel, säger Kristdemokraternas Anna Karin Klomp.

Uppsala läns landsting är bland de sämsta i landet på att erbjuda läkartid inom sju dagar, och bemötandet patienter får varierar mellan vårdcentralerna, det berättade Radio Uppland tidigare idag.

- Jag tycker inte folk verkar uppleva att det är bättre nu än det varit tidigare, förra året fick primärvården bakläxa just för att tillgängligheten hade försämrats, säger Kristdemokraternas Anna Karin Klomp.

Hon menar att det inte finns något skäl till att Uppsala läns landsting ska vara bland dom sämsta i landet på att erbjuda ett besök hos en allmänläkare inom 7 dagar. Tillgängligheten inom vården måste bli bättre säger hon och pekar på de tre förslag som Alliansen lagt fram i sitt valmanifest för Uppland:

En Cityakut i Uppsala, ett nytt system för att lättare kunna boka tid på telefon och fler privata initiativ.

En Cityakut är visserligen en bra idé säger Johan Edstav, landstingsråd för miljöpartiet, men tillägger:

- De borgerligas förslag på många bitar inom primärvården, alla dessa satsningar, de är ofinansierade, säger Johan Edstav.

-Vill Johan hellre att man då inte ska komma fram och få en läkartid så är det upp till honom, vi tycker inte att det är en bra idé. Det skulle kanske kosta 20 miljoner och då är det väldigt lite för ett väldigt stort problem för Uppsalaborna, säger, Anna Karin Klomp.

kontakta reportern

oskar.kollberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".