Uppsalaskolors resultat har inte bättrats

Under den senaste mandatperioden har det blivit fler lärare i skolan i Uppsala, precis som den styrande majoriteten lovade, men trots det har elevernas resultat inte blivit bättre.

Efter valet för fyra år sedan satte socialdemokraterna, väsnterpartiet och miljöpartiet som målsättning för skolan att personaltätheten skulle öka. Det har den också gjort, och läraren Cilla Peiró tycker att det märks, men tycker att klasserna fortfarande är stora när de jobbar för att ge alla elever kunskap på deras egen nivå.

Och trots att det blivit fler lärare så har elevernas resultat inte blivit bättre. 27% av eleverna fick förra våren icke godkänt i minst ett ämne i nian. Det är lika många som före förra valet, och om man jämför med de resultat som Skolverket tycker att skolorna här borde uppnå - när hänsyn tagits till bland annat elevernas bakgrund - så har resultatet till och med blivit sämre.

Stavros Giangozoglu är socialdemokratiskt kommunalråd med ansvar för skolan. Han är inte nöjd med resultaten, men säger att det inte finns något enkelt svar på vad som är orsaken. Ett svar han ändå ger är att krisen på nittiotalet är en förklaring; när de som går ut nu började skolan var resurserna små.  Det var ju dock något som inte bara drabbade Uppsalas barn. En mer lokal förklaring är den här:

- Vi har inte gett den kompetensutveckling som vi borde ha gett, därför att vi inte haft de ekonomiska ”musklerna”.


Kontakta reportern:
lisa.helgesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".